SVILUPPARE PUNTI CHIAVE DI FORZAUna volta che hai

TheMummichogblog è un partecipante al Amazon Services LLC Associates programma, un programma di affiliazione pubblicitario progettato per fornire un mezzo per siti per guadagnare tariffe pubblicitarie con la pubblicità e il link al amazon.com. Amazon, il logo di Amazon, AmazonSupply, e il logo AmazonSupply sono marchi di Amazon.com, Inc. o delle sue affiliate.

 

lebih cepat, dan dia boleh memberitahu anda mengapa ia adalah lebih cepat. Ini semua pendengar diperlukan untuk beralih paradigma mereka. Apa-apa lagi hanya akan menyemakkan otak mereka, berlumpur kesan data, dan melambatkan keputusan.

Cuba sendiri. Sumbang saran idea-idea anda sendiri dan kumpulan mereka. Di mana kamu melihat sambungan antara idea-idea anda? Tembak untuk tidak lebih daripada tiga kumpulan utama, kemudian menyusun idea-idea agar dalam setiap kumpulan. Kumpulan-kumpulan ini akan menjadi topik utama dalam persembahan anda.

Three Charm
Mengapa Tad datang dengan tiga kumpulan idea? Mengapa tidak empat atau lima atau enam?

Kerana dia pintar. Dia tahu kuasa “tiga.” Ahli psikologi telah mendapati bahawa, apabila anda cuba untuk memujuk seseorang, tiga tuntutan meyakinkan, dua sering tidak cukup, tetapi empat terlalu banyak. Profesor Suzanne B. Shu dan Kurt A. Carlson berkata, “Lebih tuntutan adalah lebih baik sehingga tuntutan keempat, di mana pada masa [pendengar] melihat semua tuntutan dengan keraguan.” Para penyelidik memanggil kesan ini “keindahan tiga,” dan mengesyaki ia mempunyai sesuatu untuk dilakukan dengan berapa banyak orang biasa boleh mengendalikan dalam ingatan jangka pendek. [22]

Sudah tentu, komunikator yang hebat sentiasa diketahui tentang keindahan tiga; itulah sebabnya mereka sering hadir tiga idea-idea, tiga perkara utama, atau tiga penemuan untuk menyokong tuntutan. Lincoln bercakap mengenai “kerajaan rakyat, oleh rakyat dan untuk rakyat.” Perancis bercakap tentang “kebebasan, persamaan, dan persaudaraan.” Caesar berkata, “Saya datang, saya saw, saya ditawan.” (Notis kita hanya memberikan anda tiga contoh.)

“Tiada siapa yang boleh ingat lebih daripada tiga mata.”

-Philip Crosby

Cerita, lagu, dan jenaka penuh dengan bertiga ( “Tiga lelaki berjalan ke bar …”). Naturalist Diane Ackerman mencerminkan corak ini: “Kami begitu cinta dengan corak yang kita obsessively mencipta kita sendiri, sering dalam threesomes, seperti pagi, tengah hari dan malam; tiga beradik pelik Macbeth ini; tiga orang bijaksana; bersedia, set, pergi; sonata yang adalah bentuk tiga bahagian; jin yang memberikan tiga hasrat; kecil, sederhana, dan besar; ABC; Goldilocks dan tiga beruang; tiga babi kecil; dan sebagainya. Tiga seolah-olah menjadi corak kami pilihan. “[23]

Ingat, kita berkata persembahan anda adalah dalam tiga bahagian; intro, badan, dan kesimpulan. Oleh sebab itu, anda mempunyai tiga perkara utama dalam badan untuk menyokong tujuan anda. Sekarang anda memutuskan apa untuk meletakkan mereka dalam.

Triple S Formula
Bagaimana anda perlu mengemukakan mata anda?

Kita tahu bahawa orang ingat perkara yang pertama dan terakhir yang mereka dengar. Mereka juga mengingati maklumat berulang. Prinsip ini adalah mudah: Membuat titik anda pertama dan terakhir-pengulangan akan dapat membantu orang ingat dan memahaminya.

Kita semua tahu bahawa memori adalah bocor, yang kita ingat hanya bit dan keping apa yang kita dengar, dan bahawa banyak daripada apa yang kita fikir kita ingat adalah salah. Ahli psikologi mengatakan, “Dari persepsi ke memori terdapat pelbagai peluang untuk maklumat yang akan tidak dikodkan dengan betul” [24] -dalam erti kata lain, penonton hanya tidak akan mendapatkan ia betul melainkan anda mengurangkan peluang mereka untuk salah faham anda.

Bahawa cara berkata pertama apa yang anda mahu orang ramai untuk ingat dan mengulangi ia lepas. Ini memberikan penekanan perkara utama. Anda juga harus melambatkan dan bercakap dengan jelas apabila anda menyampaikan perkara utama. Menurut profesor CUNY dan pakar dalam komunikasi digital Cathy Davidson, “Apabila anda memperkenalkan produk pada awal komersial dan pada-Mu garis menumbuk pada akhirnya, bicara anda adalah lebih perlahan dan kata-kata anda dengan teliti e-nun-ci -a-ted. “[25]

Anda perlu menyatakan setiap titik utama, menyokong, dan merumuskan ia. Kami menyeru bahawa Formula Triple S.

Mana antara dua contoh adalah lebih mudah difahami?

Contoh 1:
“The ritsleting dan lipit diletakkan untuk meningkatkan faktor kebolehtelapan oleh kira-kira 2 liter per meter kuasa dua per saat. Selain itu, saman itu adalah sedikit terlalu kecil kerana pengukuran daya sensitif kepada saiz saman dan membuat perbezaan kira-kira 7 peratus dalam seretan aerodinamik, seperti slaid ini menunjukkan. Oleh undersizing kita boleh meningkatkan kebolehtelapan oleh sekurang-kurangnya 2 liter dan mungkin lebih. Tetapi kejayaan sebenar ialah bertekstur, struktur kulit ikan yu lekuk-bersatu. Di bawah mikroskop elektronik dalam terowong angin struktur ini muncul untuk membolehkan kira-kira 7 liter kebolehtelapan tambahan ke atas padang 250 meter meluncur. ”

Contoh 2:
“Saman itu direka untuk menjadi kira-kira 11 liter lebih telap daripada guaman lain di pasaran. Berikut adalah bagaimana ia rosak:

“Kami mendapat 7 liter daripada reka bentuk kejayaan kami menggunakan bertekstur, kulit ikan yu lekuk-bersatu, yang kita terbukti menggunakan mikroskop elektron di dalam terowong angin simulasi kursus 250 meter meluncur.

“Kami mendapat 2 lagi liter dengan sedikit undersizing saman itu, yang juga memotong kira-kira 7 peratus daripada seretan aerodinamik.

“Dan kita akan mendapat 2 lagi liter per meter kuasa dua per saat dengan mereka bentuk semula ritsleting dan sesak.

“Yang menambah sehingga 11 lebih liter kebolehtelapan daripada apa-apa guaman lain.”

 

Apa yang anda dapati berbeza antara kedua-dua versi?

Mana satu yang lebih mudah difahami? Mengapa?

Apa tujuan tidak merumuskan berkhidmat?

Walaupun butiran adalah sangat teknikal, kebanyakan kita boleh mengikuti Contoh 2 jauh lebih baik daripada Contoh 1. Perkara utama datang depan ( “anda mendapat 11 lebih liter udara dengan saman kami”); kemudian selepas tiga perkara data sokongan, hukuman ringkasan mengikat busur pada pakej.

Notis di muka surat 71 bagaimana Tad menggunakan alat perancang untuk membangunkan titik utama ini.

Prinsip di sini adalah mudah: Mengulangi mata menjadikan ia lebih mudah untuk diingati. Melalui pengulangan anda simen ke dalam otak mereka wawasan yang baru, “aha!” masa yang beralih paradigma. pemujuk-pemujuk profesional juga sedar prinsip ini; sebagai Malcolm Gladwell berkata, “Memahami apa Nike dan Coca-Cola memahami: bahawa jika mereka boleh membuat jenama mereka sentiasa ada-jika mereka boleh plaster mereka pada papan tanda, pada paparan produk di dalam kedai-kedai runcit, pada kemudahan-kedai tingkap, di sisi bangunan , pada T-shirt dan topi besbol, atas tudung dan bumbung kereta perlumbaan, sebaran berwarna-warni di remaja majalah mereka boleh membuat mesej mereka mustahil untuk diabaikan. rahsia ini bukan penipuan tetapi pengulangan, tidak berputar artful tetapi bercakap kosong. “[26]

Matlamat anda adalah untuk membuat mesej anda mustahil untuk mengabaikan, untuk melibatkan diri dan reengage otak pendengar anda. Anda berbuat demikian dengan menyatakan, sokongan, dan merumuskan setiap titik utama.

Anda boleh menggunakan Formula Triple S ini dalam situasi komunikasi, bukan sahaja dalam persembahan formal. Menggunakannya apabila bos anda bertanyakan satu soalan, apabila anda bertindak balas dalam mesyuarat, apabila anda berada di telefon dengan pelanggan. formula yang membantu pendengar anda ingat dan memahami mata anda.

Amazon e il logo di Amazon sono marchi di Amazon.com, Inc., o delle sue affiliate.